Mary Wollstonecraft

Känner du igen namnet Mary Wollstonecraft? Hon är mer känd under sitt gifta namn Mary Shelley och är inte mindre än författaren bakom den kultförklarade romanen Frankenstein. Mary växte upp under början på 1800-talet i London där stämningen i staden präglades av nya idéer om liberalism och romantik. Som dotter till en framstående filosof var det en självklarhet att Mary skulle få en fullgod utbildning, vilket gjorde att hon fick en chans i livet som inte många kvinnor var förunnade på denna tid. Redan som ung skrev hon mycket, något hon höll på med hela livet.

Liberalismens stora idéer

När liberalismen kom handlade den egentligen om en enda sak: jagets frihet. Fram till slutet av 1700-talet hade det varit vanligt att tänka på gruppen och samhället i Europa, snarare än att tänka på vad den egna personen tyckte och ville. Liberalismen är grunden till att vi idag har yttrandMary_Wollstonecraft_by_John_Opie_(c._1797)efrihet och mänskliga rättigheter, vilket inte bara har gynnat människorna utan även hela mänskligheten. På Mary Wollstonecraft Shellys tid var ett uttryck för liberalismen att försöka motverka den hierarkiska ställningen i samhället där de rika bara blev rikare medan de fattiga gick på knäna. Mary menade att samarbete och sympati var livsviktigt för att leva ett fullgott liv, särskilt när det gällde relationer kvinnor emellan. Uttrycket Libera me betyder bokstavligen ”befria mig” och var ett återkommande uttryck för liberalerna på 1800-talet i London och övriga Europa. Det är även namnet på en begravningsvisa där man sjunger om att befria själen från döden.

En kvinna före sin tid

Mary Wollstonecraft Shelley var en kvinna före sin tid på många sätt. När hon levde och var verksam var det inte vanligt att kvinnor ägnade sig åt kreativt skapande, i alla fall inte så att det skulle nå ut till allmänheten. Patriarkatet var utbrett och kvinnans roll var vid sidan av sin make, något Mary fick erfara som hustru till en känd skapande man. Dock fortsatte hon oförtrutligt att skriva på sina noveller och romaner, till hon under den mytomspunna sommaren 1816 kom på idéen om Frankenstein. I denna gotiska roman ingjuter hon liberala tankar i och med att hon låter monstret få känslor och visa medmänsklighet. Det hela kommer dock på fall när monstret möter resten av mänskligheten, eftersom de inte kan hantera hans uppenbarelse. På grund av brist på sympati behandlas Frankenstein som ett monster, vilket gör att han faktiskt blir ett monster och blir jagad genom byn där han är skapad.